قلمرو سینما پر از آثار متنوعی از سراسر جهان است. بسیاری از سینمادوستان برای لذت بردن از این فیلم ها در اکران اولیه خود، بر موانع موجود بر سر راه توزیع غلبه خواهند کرد. بینندگان تفنیی و موردی چندان به تجربه تماشای خود متعهد نیستند. همه می دانیم که اکثر مخاطبان، در سطح بین المللی، از نیاز به خواندن زیرنویس در هر فیلمی بیزار هستند. برخی احساس می کنند که این زیرنویس ها حواس را پرت می کنند، در حالی که برخی دیگر فکر می کنند که تلاش برای خواندن زیرنویس ها، از جذابیت تجربه تماشای فیلم می کاهد.
صرف نظر از نوع نگاه شما به فیلم های خارجی، واقعیت این است که هالیوود به خوبی از این بازار آگاه است و آن ها سعی می کنند تا جایی که می توانند با گرفتن محصول اورجینال و بازسازی آن از ابتدا، آن را در یک بسته بندی مرتب به مخاطبان داخلی عرضه کنند. اغلب اوقات، این بازسازی ها نتیجه ای با کیفیت نسبتاً متوسط دارند، حتی اگر این فیلم ها از نظر بصری تقویت شده باشند. فیلم های آسیایی منبع بی پایان بازسازی ها و اقتباس ها در بازار آمریکا هستند. با این اوصاف، در ادامه این مطلب قصد داریم شما را با ۱۰ فیلم شاهکار آسیایی آشنا کنیم که نسخه اورجینال آن ها بسیار بهتر از بازسازی های مشهور هالیوودی شان است.
۱۰- Ju-On (2002)
دنیای خلق شده توسط تاکاشی شیمیزو براساس فرضیه انتقام و خشم است. در جو – آن، ارواح انتقام جویی که با خشونت مرده اند، خانه را تسخیر می کنند و زندگی هر کسی که جرأت ورود به قلمروشان را داشته باشد، را جهنم می کنند. در فیلم اورجینال، یک مددکار به نام ریکا وظیفه کمک به یک خانواده را بر عهده دارد که ناگهان متوجه حضور ارواح در خانه می شود. در ادامه مشخص می شود که ارواح زنی به نام کایاکو و پسرش توشیو در خانه هستند، مادر و فرزندی که شوهر کایاکو آن ها را به طرز وحشیانه ای به قتل رسانده است.
هر فردی که با این خانواده در تماس است بخشی از این نفرین را حمل می کند و محکوم به مرگ یا ناپدید شدن می شود. اگر چه همین کارگردان، نسخه بازسازی آمریکایی را ساخته است و قدرت ستاره ای سارا میشل گلار را در آن دارد، اما نسخه هالیوودی به اندازه نسخه اورجینال جذاب نیست. نسخه ژاپنی با بیش از ۱۰ دنباله همراه شد و به یک فرنچایز طولانی تبدیل گردید، و البته در ادامه یک سریال تلویزیونی و یک سریی بازی های ویدیویی که هنوز هم ادامه دارد، آن را به فرنچایزی عظیم تبدیل کرد.
۹- Oldboy (2003)
برای بسیاری از سینمادوستان، شاهکار پارک چان – ووک یک فیلم بسیار مهم در سینمای آسیا است. اولدبوی یا رفیق قدیمی بر اساس یک مانگا به همین نام نوشته گارون تسوچیا و نوبوکی مینگیشی ساخته شده است. این داستان پیچیده به بررسی موضوعات انتقام، مکافات، رابطه با محارم و خشونت بسیار شدید می پردازد. چوی مین سیک نقش دائه سو را بازی می کند، یک مرد عیاش نفرت انگیز که خانواده اش را نادیده می گیرد تا اینکه یک روز او را ربوده و بدون دلیل ۱۵ سال زندانی می کنند و تنها تلویزیون درون اتاقش او را در جریان وقایع اخیر قرار می دهد.
پس از آزادی، دائه سو باید تکه های پازل را کنار هم قرار دهد تا بفهمد چه کسی و به چه دلیلی او را ربوده و ۱۵ سال زندانی کرده است. این فیلم در سال ۲۰۱۳ برای مخاطبان آمریکایی بازسازی شد و اسپایک لی کارگردانی آن را بر عهده گرفت، در حالی که جاش برولین نقش اصلی فیلم را بازی می کرد. نسخه هالیوودی این فیلم بسیار ضعیف بوده و اغلب منتقدان آن را تقلیدی مسخره آمیز و بسیار بی مایه در مقایسه با نسخه اورجینال دانستند.
۸- Gojira (1954)
گوجیرا (یا گودزیلا) یک شخصیت مورد احترام در ژاپن است. این هیولا یکی از چندین مکانیزم مقابله ای بود که ژاپن پس از پایان جنگ جهانی دوم برای بررسی پیامدهای بمباران اتمی خود از آن استفاده کرد. همچنین گوجیرا اولین فیلم کایجو و اولین فیلم دوران شووا (Showa) می باشد. این شخصیت توسط شیگرو کایاما خلق گردید و نسخه سینمایی آن توسط ایشیرو هوندا نویسندگی و کارگردانی شد، کسی که پایه های یک زیرشاخه از فیلم های ژاپنی را بنا نهاد، زیرشاخه ای که سال ها به یک اصل در صنعت سرگرمی این کشور تبدیل می شد.
آمریکایی ها بالاخره در سال ۱۹۹۸ فرصت ساخت نسخه مخصوص خود از گودزیلا را پیدا کردند، بنابراین کنترل فیلم را به رولاند امریش، فیلمساز و کارشناس فیلم های فاجعه ای سپردند. نتیجه نهایی یک شبه سوسمار غول پیکر بود که هیچ شباهتی به نمونه اورجینال نداشت. این فیلم به شدت مورد انتقاد قرار گرفت و استودیو ژاپنی توهو (استودیو سازنده فیلم اورجینال) را برای نزدیک به ۱۶ سال نسبت به واگذاری حق مجوز در غرب محتاط کرد، زمانی که در نهایت آن ها تسلیم شده و با شرکت های لجندری پیکچرز و برادران وارنر، برای اعطای مجوز ساخت فیلم های گودزیلا، قرارداد بستند.
۷- Seven Samurai (1954)
هفت سامورایی تمام و کمال فیلمسازی ژاپنی است. این اثر کلاسیک مورد احترام که توسط آکیرا کوروساوا نوشته و کارگردانی شده، آنقدر بازاقتباس و بازسازی شده است که در این فهرست نمی توان به همه آن ها پرداخت. علیرغم گذشتن ۷۰ سال از زمان ساخت این فیلم، داستان یک رونین سامورایی که دوران سختی را پشت سر می گذارد و در عین پیوستن به شش سامورایی دیگر مانند خودش، متعهد به نجات و محافظت از یک تبهکار در برابر راهزنان می شود، داستانی بدون تاریخ مصرف است که تمام آن چیزی که مخاطبان دوست و انتظار دارند را در خود دارد.
فیلمسازانی مانند مارتین اسکورسیزی و کوئنتین تارانتینو این فیلم را منبع الهام حرفه ای خود می دانند. هالیوود فرصت ارائه نسخه خاص خود از این فیلم را از دست نداده است و فیلم هایی مانند هفت دلاور (The Magnificent Seven) که اولین بار در سال ۱۹۶۰ ساخته شد، با نسخه بازسازی که در سال ۲۰۱۶ اکران شد، محیط سامورایی فیلم اورجینال را به فضای ششلول بندی غرب وحشی تغییر داد. دیگر بازسازی های آمریکایی فیلم هفت سامورایی عبارتند از: شش شکست ناپذیر (The Invincible Six)، نبرد آن سوی ستاره ها (Battle Beyond the Stars,) و بسیاری دیگر.
۶- One Missed Call (2003)
یک تماس از دست رفته فیلمی به کارگردانی تاکاشی میکه براساس رمان چاکوشین آری نوشته یاسوشی آکیموتو است. این فیلم داستان دانشجوی جوانی به نام یومی است که سرش به کار و بار خودش گرم است تا اینکه تماسی از یکی از دوستانش دریافت می کند که می گوید از طریق یک پیام صوتی با صدای خودش، به او اطلاع داده شده که در فلان تاریخ خواهد مرد. یومی سعی می کند دوستش را آرام کند، اما خیلی زود، همانطور که در پیام صوتی گفته شد، او می میرد و یومی را نگران می کند.
اوضاع زمانی بدتر می شود که همه دوستان یومی پیام مشابهی دریافت کرده و یکی پس از دیگری می میرند. نسخه بازسازی هالیوودی که توسط اریک والت کارگردانی و در سال ۲۰۰۸ منتشر شد، فضای داستان و شخصیت اصلی را تغییر داده و در مورد یک متخصص پزشکی شناخته شده است که سعی دارند پرونده یک قتل مرموز را حل کند. این فیلم به شدت توسط منتقدان رد شده، وب سایت راتن تومیتوز امتیاز بسیار پایین به آن داده و آن را بدترین فیلم ترسناک ژاپنی اقتباس شده برای مخاطبان آمریکایی نامید.
۵- Kairo (2001)
حتی در روزهای ابتدایی اینترنت، ژاپنی ها به پتانسیل گسترش وحشت به صورت آنلاین با استفاده از وب برای انتقال ارواح پی بردند. داستان فیلم کایرو یا نبض با خودکشی دانشجویی به نام تاگوچی آغاز می شود. چند روز بعد، افراد متعددی هر بار که آنلاین می شوند، تصاویر ترسناکی را مشاهده می کنند. فیلم از سه نقطه نظر مختلف روایت می شود، در شرایطی که سه نفر دیگر سعی می کنند راز تصاویر شبح وار و خشونت فزاینده مربوط به این تصاویر توهمی را کشف کنند.
داستانی که توسط کیوشی کوروساوا خلق شد، توجه وس کریون را به خود جلب کرد، کسی که فیلمنامه نسخه بازسازی آمریکایی را نوشت. عنوان این فیلم برای مخاطبان آمریکایی به Pulse تغییر نام داهد و توسط جیم سونزو کارگردانی شد. با وجود کم ترین میزان انحراف از داستان نسخه اورجینال و انتخاب خوب بازیگرانی شامل کریستن بل و یان سامرهالدر، نسخه هالیوودی هنوز هم مانند چیزی قدیمی با پوششی براق از رنگ و هیچ چیز دیگر به نظر می رسد.
۴- Dark Water (2002)
آب تیره فیلمی بر اساس یک داستان کوتاه نوشته کوجی سوزوکی است. هیدئو ناکاتا فیلمنامه نوشته شده توسط یوشیهیرو ناکامورا را کارگردانی کرده و فیلم داستان یک مادر مجرد تازه طلاق گرفته به نام یوشیمی را روایت می کند که در تلاش است تا حضانت پسرش را حفظ کند. دعوای حقوقی برای حضانت فرزندش به وضعیت روحی یوشیهیده به شدت لطمه زده است، در شرایطی که او تلاش می کند با ورود به یک ساختمان آپارتمانی جدید، زندگی خود را از نو بسازد. وقتی تجسم های ناگهانی تصویر یک دختر جوان زندگی او را مختل می کند، یوشیمی باید راز هویت این دختر را کشف کند تا مطمئن شود که دیوانه نشده است.
نسخه بازسازی آمریکایی سه سال بعد به کارگردانی والتر سالز و با بازی جنیفر کانلی ساخته شد. در حالی که فیلم توانست تحسین نسبی منتقدان را به همراه داشته باشد، اما هنوز هم با یک رزولوشن نه چندان قابل نسبت به نسخه اورجینال عرضه شد و از نسخه ژاپنی ضعیف تر است، به خصوص در این مورد که شخصیت یوشیمی پس از دیدن دختر بزرگ شده اش در پایان نسخه ژاپنی، تصمیم می گیرد که با سرنوشت خود کنار بیاید.
۳- Il Mare (2000)
لی هیون سئونگ کارگردانی فیلم عاشقانه سفر در زمان Il Mare را بر عهده داشت. در این داستان، یک مرد و یک زن که با فاصله زمانی دو ساله از هم جدا افتاده اند، با استفاده از صندوق پستی با یکدیگر ارتباط برقرار می کنند. ارتباط مداوم بین این دو که هرگز یکدیگر را ندیده اند، پیوندی عمیق بین آن ها ایجاد می کند. با این حال، سرنوشت آن ها درهم تنیده است تا زمانی که زن متوجه شود تنها راه شناخت مردی که آرزویش را دارد، انتخاب درست در گاهشمار زمانی اش است.
این داستان تقریباً به طور خط به خط در نسخه بازسازی آمریکایی به نام خانه کنار دریاچه (The Lake House) مورد استفاده قرار گرفت. در این فیلم ساندرا بولاک و کیانو ریوز بازی کردند. انتخاب این بازیگران برای یک فیلم کمدی رمانتیک مهم ترین نقطه قوت این فیلم بود زیرا این زوج پیش از این در سال ۱۹۹۴ در فیلم محبوب و پرفروش سرعت (Speed) هم همبازی بودند. فیلم آلخاندرو آگارستی فیلم بدی نیست، اما اگر فیلم اورجینال کره ای را دیده باشید، این فیلم نسبت به فیلم اصلی چیزهایی کم داشته و دقت و ظرافت کمتری دارد.
۲- A Tale of Two Sisters (2003)
داستان دو خواهر نقطه عطف دیگری در سینمای کره است. این داستان ترسناک فلسفی، به کارگردانی کیم جی وون، داستان نوجوانی به نام سو می را روایت می کند که پس از بستری شدن در یک مرکز روانی، به خانه باز می گردد. او بدنبال از سرگیری زندگی با خواهرش در خانه ییلاقی خانوادگی شان، متوجه می شود که پدرش با زن جدیدی ازدواج کرده است، ازدواجی که هر دو خواهر از آن ناراضی بوده و از مادر جدیدشان نیز خوششان نمی آید. یک سری اتفاقات باعث می شود که خواهرها متوجه شوند در خطر هستند، اما واقعیت بسیار غم انگیزتر از آن چیزی است که بچه ها تصور می کنند.
این فیلم در سال ۲۰۰۹ توسط برادران گوارد بازسازی شد و به ناخوانده (The Uninvited) تغییر نام داد. این اثر جدید به شدت فاقد تاثیر دراماتیک تلخ ترین لحظات داستان اورجینال است و سعی می کند در حالی که تلاش دارد آن تاثیر را با ترس های بسیار بی کیفیت و چیپ بازسازی کند. همان طور که انتظار می رفت، این بازسازی غربی، به ویژه باتوجه به کیفیت بالای نسخه اورجینال، به شدت مورد انتقاد منتقدان قرار گرفت.
۱- Infernal Affairs (2002)
سه گانه امور جهنمی مجموعه ای از فیلم ها به نویسندگی و کارگردانی آلن مک و اندرو لائو است که استعدادهای بازیگری اندی لائو و تونی لئنگ، دو تن از شناخته شده ترین بازیگران صنعت سرگرمی چین را در نقش های اصلی خود دارد. در این داستان، یک دانشجوی افسری ایده آل گرای پلیس توسط یک سربازرس پلیس استخدام می شود تا در مافیای سه گانه چین نفوذ کند. همزمان، رئیس دار و دسته جنایتکار سه گانه نیز مخفیانه یکی از اعضای خود را وارد نیروهای پلیس می کند.
داستان در طول یک دهه و سه فیلم اتفاق می افتد. این فیلم طرح اصلی برای فیلمنامه رفتگان (The Departed) به کارگردانی مارتین اسکورسیزی بود. فیلمنامه نوشته شده توسط ویلیام موناهان به قدری خوب بود که فهرستی از بهترین های هالیوودی را برای ساخت فیلم دور هم جمع کرد، جایی که برد پیت در نقش تهیه کننده و لئوناردو دی کاپریو، جک نیکلسون، مت دیمون، الک بالدوین و بسیاری دیگر در نقش بازیگر در آن حضور یافتند. علیرغم آنچه که گفته شد، در اینجا انتخاب اشتباهی صورت نگرفته است، و علیرغم کیفیت بالای نسخه بازسازی شده هالیودی، نسخه کامل تر و بهتر داستان در فیلم اورجینال چینی یافت می شود.
منبع: https://digiato.com/articles/asian-films-better-than-their-american-remake