رئیس انجمن لوازم خانگی در گفتگو با دیجیاتو اعلام کرد؛ در حال حاضر اصلا آزادسازی در زمینه لوازم خانگی صورت نگرفته است و خبر مبنی بر آزادسازی لوازم خانگی به معنای واردات کالاهایی با رعایت استانداردهای درجه انرژی است. رئیس انجمن صوتی و تصویری، هم این موضوع را تایید کرد و اظهار داشت این درخواست از سوی سازمان ملی استاندارد صورت گرفته و قرار نیست واردات لوازم خانگی به ایران آزاد شود. در نهایت بهنظر میرسد که بخشنامه جدید نه تنها محدودیتی را برطرف نکرده بلکه به آن افزوده است.
به گزارش دیجیاتو، دیروز خبری مبنی بر آزادسازی واردات لوازم خانگی منتشر شد؛ اما به نظر میرسد رسانهای شدن این خبر با برداشت نادرستی همراه بوده است. این خبر خوشحالی مصرفکنندگان داخلی را به همراه داشت اما به نظر میرسد این خوشحالی پایدار نخواهد ماند.
بخشنامه واردات لوازم خانگی در اصل چه میگوید
در این بخشنامه کاملا صریح به استانداردهای لوازم برقی و گازسوز خانگی اشاره شده است. در واقع این بخشنامه مربوط به اقلامی است که واردات آنها آزاد بوده و استانداردهای مصرف انرژی را رعایت نمیکردند. به عنوان مثال اقلامی نظیر کولر گازی که در حال حاضر به صورت محدود از رویه قانونی وارد میشوند که با این بخشنامه در واردات آنها محدودیت ایجاد خواهد شد.
در حقیقت، این بخشنامه به عنوان اصلاحیه مصوبهای در سال ۸۸ عنوان شده است در حالی که اصلا در آن زمان موضوع ممنوعیت واردات لوازم خانگی مطرح نبوده است. در اصل ممنوعیت واردات لوازم خانگی طبق مصوبه اولیه شورای هماهنگی سران سه قوه در سال ۱۳۹۷ تمدید شد و تا تا پایان سال ۱۴۰۰ ادامه داشت. اما این تصمیم تا الان به صورت سالانه تمدید شده و در این بخشنامه اما اشارهای به این موضوع نشده است.
«عباس هاشمی»، رئیس انجمن لوازم خانگی، در پاسخ به این پرسش که آیا این بخشنامه به معنای آزادسازی لوازم خانگی است به دیجیاتو گفت:« در حال حاضر، آزادسازی صورت نگرفته است. در واقع این بحث در وزارت صمت مطرح شده بود و صحبت هایی مبنی بر اینکه اگر آزادسازی صورت بگیرد با فعالین مطرح شد. وزارت صمت اعتقاد دارد اگر از محل صادرات محصولات لوازم خانگی بتوان کالایی را وارد کرد، میتواند آزادسازی صورت بگیرد. البته این صحبت هنوزهم به نتیجه نرسیده است .»
او در ادامه اظهار کرد که مصوبه دیروز اصلا ارتباطی با آزادسازی ندارد زیرا در حال حاضر با وجود محدودیت، برخی کالاها ورودشان آزاد است. او در این رابطه ادامه داد:« به دلیل کافی نبودن تولیدات داخلی، هم اکنون کالاهایی مثل اسپیلت، سشوار و برخی اقلام لوازم خانگی کوچک به کشور وارد میشوند. این وسایل از طریق راههایی مثل کولبری، ته لنجی، بازار مرزی، پیله وری و مناطق آزاد، به صورت محدود، وارد میشود.»
هاشمی ادامه داد: «این مصوبه میگوید اگر کالایی میخواهد وارد کشور شود باید استانداردهای بالای انرژی را داشته باشد اما این به معنای آزادسازی نیست. در نتیجه این مصوبه هیئت دولت در واقع برای واردات کالاهای با رتبه انرژی A و B است. یعنی در اصل محدودیتی قائل شدهاند که از این پس کالایی با رتبه انرژی پایینتر از آنچه اعلام شد به کشور وارد نشود.»
به نظر میرسد این موضوع به خبری که هفته گذشته توسط وزیر نیرو اعلام شد، مرتبط باشد.«علی اکبر محرابیان» اعلام کرده بود واردات وسایل خانگی پرمصرف و بیکیفیت ممنوع است.»
انجمن وسایل صوتی و تصویری: این بخشنامه درخواست سازمان ملی استاندارد بود
![](https://static.digiato.com/digiato/2023/12/874855_535-1024x811.jpg)
«محمدرضا شهیدی»، رئیس انجمن وسایل صوتی و تصویری، این بخشنامه را صرفا بحثی در رابطه با استاندارد دانست و اعلام کرد فرایند آزادسازی واردات در آن مطرح نشده است. او به دیجیاتو گفت: «سازمان توسعه تجارت الکترونیکی هم به این نکته اشاره داشت که در صورت واردات لوازم خانگی باید این کالاها دارای گرید A در مصرف انرژی باشند اما این به معنای آزادسازی واردات نیست. در بخشنامه هم آمده که بنا به درخواست سازمان ملی استاندارد تنها استاندارد واردات ارتقا یافته است. البته در تولیدات داخلی تلویزیون نیز در حال حاضر همه کالاهای تولیدی دارای گرید A و حتی بعضا A پلاس هستند و مشکل استانداری نداریم.»
او در این رابطه افزود: « بحث ممنوعیت واردات مربوط به سال ۹۷ است. زمانی که مشکلات ارزی برای کشور به وجود آمد و واردات کل کالاهایی که گروهبندی شده بود، ممنوع شد. در واقع اعلام شد که کالاهایی که امکان تولید آنها در داخل کشور وجود دارد ممنوع شود اما واردات کالاهایی مثل کولر گازی که در داخل تولید نمیشوند ممنوع نیست. ما به عنوان تولیدکنندگان با واردات قانونی از گمرکات مشکلی نداریم. اما میبینیم که واردات کالای قاچاق آزاد است و این مسئله ماست. مادامی که ممنوعیت واردات کالای قاچاق ایجاد نشود، رفع ممنوعیت واردات قانونی کالا مشکلی ندارد.»
او در ارتباط با فعالیت دولت در مقابله با قاچاق گفت:« این ممنوعیت را هم دولت بایستی اعمال کند که تاکنون کاری نکرده است. اگر واردکنندهای در گمرک احراز هویت شود، کالای وارداتی دارای گارانتی باشد و اصالت کالا مشخص باشد، ایرادی ندارد.»
منبع: https://digiato.com/iran-technology-news/import-of-household-appliances-2