پر کردن شکاف در پذیرش هوش مصنوعی قابل اعتماد در مراقبت های بهداشتی هند: چالش ها و فرصت ها

سیستم‌های هوش مصنوعی به مدل‌های محاسباتی اطلاق می‌شوند که از تکنیک‌های یادگیری ماشین برای عملکرد مستقل یا با کمک انسان استفاده می‌کنند. این سیستم ها داده ها را به عنوان ورودی می گیرند، اهداف تعریف شده توسط انسان را تفسیر می کنند و سپس از تکنیک های آماری و ریاضی برای تصمیم گیری، توصیه ها یا پیش بینی هایی استفاده می کنند که بر شرایط دیجیتال یا دنیای واقعی تأثیر می گذارد. [۱]. هوش مصنوعی قابل اعتماد (AI) [2] به سیستم های هوش مصنوعی اشاره دارد که با در نظر گرفتن قابلیت اطمینان، اخلاق و ارزش های انسانی ساخته و اجرا می شوند. بر اساس مطالعه گروه تخصصی مستقل سطح بالای هوش مصنوعی [۳,۴] از اتحادیه اروپا، این به معنای اخلاق، قانونمندی و استحکام است که به استقلال، حقوق و حیثیت انسان احترام می‌گذارد بدون اینکه به حریم خصوصی افراد لطمه بزند یا به طور غیرمنصفانه تأثیر بگذارد. [۵].
هوش مصنوعی قابل اعتماد چارچوبی از اصول و شیوه‌هایی است که هدف آن تضمین ایمنی، انصاف، شفافیت و سودمندی اجتماعی فناوری‌های هوش مصنوعی است که در شکل ۱ نشان داده شده است. کاربردهای متعددی برای هوش مصنوعی در مراقبت‌های بهداشتی وجود دارد. با این حال، اگر ابزارها و فناوری‌های هوش مصنوعی در این زمینه بدون در نظر گرفتن مواردی مانند توضیح‌پذیری، شفافیت، حریم خصوصی داده‌ها و برابری یا رفتار یکسان با همه کاربران در این زمینه به کار گرفته شوند، ممکن است عواقب قابل توجهی داشته باشد.

۱٫۱٫ پس زمینه

پذیرش و پیاده‌سازی فناوری‌های هوش مصنوعی چند سالی است که اهمیت سیستم‌های مراقبت‌های بهداشتی را گسترش داده است زیرا جنبه‌های مختلف تشخیص، آزمایش‌های بالینی و مراقبت از بیمار، از جمله رباتیک مراقبت‌های بهداشتی را بهبود می‌بخشد، بنابراین کل فرآیند مربوط به مراقبت‌های بهداشتی را برای پزشکان بهبود می‌بخشد. کارکنان مراقبت های بهداشتی و بیماران. یکی از این حوزه ها تصویربرداری پزشکی است که در آن الگوریتم های هوش مصنوعی از متخصصان در تلاش برای شناسایی زودهنگام سرطان ها پشتیبانی می کنند [۶,۷]که اغلب تنها از طریق تشخیص زودهنگام قابل دستیابی نیست. علاوه بر این، مدل‌های مبتنی بر هوش مصنوعی برای پیش‌بینی شیوع بیماری توسعه داده شده‌اند [۸,۹] و مدل‌های طبقه‌بندی ریسک را برای بیماران ایجاد کند.
به طور کلی، فناوری هوش مصنوعی در بهبود برنامه‌ریزی درمانی و تصمیم‌گیری در بیماری‌های مادرزادی قلبی استفاده می‌شود [۱۰]پزشکی از راه دور [۱۱] برای مشاوره از راه دور، نظارت بر سلامت [۱۲]و مدیریت بیماری های مزمن مانند دیابت [۱۳] یا فشار خون بالا در زمان واقعی [۱۴]. این امر به ویژه در مناطق روستایی و کشورهای در حال توسعه با کمبود متخصصین مراقبت های بهداشتی مفید است. علاوه بر مراقبت از بیمار، استفاده از هوش مصنوعی یک تغییر بازی در زمینه کشف دارو است [۱۵]کاهش زمان ارائه درمان های پیشرفته به بیماران با پیش بینی نتیجه داروهای جدید و تداخلات آنها به شیوه ای مقرون به صرفه. علاوه بر این، مدیریت منابع بیمارستانی را با بهبود رویه‌های اداری، تخصیص کارکنان و تخت‌ها و مدیریت زنجیره تامین بهبود می‌بخشد. [۱۶].
درست مانند بسیاری از کشورهای در حال توسعه دیگر، هند نیز متعهد به نوآوری و پذیرش هوش مصنوعی در مراقبت های بهداشتی است. همانطور که در شکل ۲ نشان داده شده است، روند افزایشی در کاربردهای هوش مصنوعی در مراقبت های بهداشتی وجود دارد. [۱۷]. ارزش بازار هوش مصنوعی (AI) در هند در سال ۲۰۲۳ به ۳۷۴٫۷ میلیون دلار تخمین زده شد. پیش بینی می شود ارزش آن به طور قابل توجهی به حدود ۶٫۹ میلیارد دلار در سال ۲۰۳۲ افزایش یابد. این روند نشان دهنده علاقه فزاینده به تحقیق و نوآوری در برنامه های کاربردی مبتنی بر هوش مصنوعی است. . در بخش مراقبت های بهداشتی هند
هند جمعیتی بالغ بر ۱٫۴۲۸ میلیارد نفر دارد و ششمین کشور بزرگ جهان با مساحت ۳۲۸۷۲۶۳ کیلومتر مربع است. دولت هند مالک کل سیستم مراقبت های بهداشتی نیست. در واقع، سازمان‌های خصوصی وجود دارند که با مشارکت بخش دولتی برای پاسخگویی به خواسته‌های چالش‌برانگیز جمعیت متنوع برای امکانات مراقبت‌های بهداشتی با کیفیت بالا کار می‌کنند. برخی از چالش‌های کلیدی که بخش مراقبت‌های بهداشتی هند با آن مواجه است، که توسط WHO برجسته شده است، عبارتند از: ناکافی بودن متخصصان و زیرساخت‌های بهداشتی واجد شرایط، دسترسی غیریکنواخت به خدمات مراقبت‌های بهداشتی در سراسر کشور، مقرون به صرفه نبودن امکانات مراقبت‌های بهداشتی در درجه اول برای افرادی که در مناطق روستایی زندگی می‌کنند. و عدم آگاهی توده ها در مورد خدمات ضروری مراقبت های بهداشتی، مراقبت های پیشگیرانه و گزینه های درمانی. استفاده از هوش مصنوعی (AI)، همراه با یادگیری ماشین (ML)، رباتیک، فن‌آوری‌های حسگر، و اینترنت اشیاء پزشکی (IoMT)، پتانسیل زیادی برای تأثیرگذاری بیشتر در بخش مراقبت‌های بهداشتی هند دارد. شواهد زیادی برای اثبات آن راه‌حل‌های فناوری مبتنی بر هوش مصنوعی منجر به تصمیم‌گیری آگاهانه‌تر و تشخیص شخصی شده است. [۱۸] و درمان با در نظر گرفتن عوامل ژنتیکی، محیطی و شیوه زندگی. به طور خاص، شواهد فزاینده ای از مزایای نوآوری های تکنولوژیکی، و به ویژه هوش مصنوعی، در سیستم های مراقبت های بهداشتی در کشورهای توسعه یافته و با درآمد کم و متوسط ​​وجود دارد. [۱۹].
در طول همه گیری COVID-19 [20]دولت هند از فناوری‌های هوش مصنوعی برای مهار شیوع این بیماری و توزیع واکسن استفاده کرد. NITI Aayog، اندیشکده سیاست هند، ابتکار عملی را برای تشخیص سل با تجزیه و تحلیل اشعه ایکس با استفاده از فناوری هوش مصنوعی، به ویژه در مناطقی از کشور که دسترسی محدودی به ابزارهای تشخیص سل وجود دارد، انجام داده بود. مراقبت های بهداشتی Wipro GE [21] یک آزمایشگاه کاتدی با قابلیت هوش مصنوعی در هند راه اندازی کرده بود تا مقرون به صرفه بودن و کیفیت مراقبت های قلبی را برای بیماران مبتلا به بیماری های قلبی عروقی بهبود بخشد. به طور مشابه، بیمارستان های آپولو با همکاری مایکروسافت ابزارهای هوش مصنوعی را برای مدیریت بیماری های قلبی عروقی توسعه دادند. Healthcube، یک شرکت فن‌آوری مراقبت‌های بهداشتی هند، ابزار تشخیصی قابل حملی را توسعه داده و به کار گرفته است که امکان نظارت بر سلامت در زمان واقعی مانند سطح گلوکز، فشار خون و غیره را فراهم می‌کند. پلتفرم eSanjeevani که ابتکار وزارت بهداشت و رفاه خانواده هند است، از فناوری‌های مبتنی بر هوش مصنوعی و IoT برای مشاوره از راه دور و خدمات پزشکی از راه دور استفاده می‌کند. این پلت فرم، با حمایت مراکز خدمات مشترک، در طول همه‌گیری کووید-۱۹ بسیار مفید بود و به طور گسترده در سراسر هند برای پر کردن شکاف‌های مراقبت‌های بهداشتی بین جمعیت روستایی و شهری مورد استفاده قرار گرفت.
هوش مصنوعی پتانسیل ایجاد تاثیر مثبت در بخش مراقبت های بهداشتی هند را دارد. با این حال، نیاز به هوش مصنوعی قابل اعتمادی وجود دارد که با ملاحظات اخلاقی و قانونی مطابقت داشته باشد و دقت، قابلیت اطمینان، شفافیت، پاسخگویی و انصاف را برای ایجاد اعتماد و پذیرش در میان ذینفعان بخش مراقبت‌های بهداشتی تضمین کند. شفافیت در مراقبت های بهداشتی به روشن شدن نحوه تصمیم گیری کمک می کند. هوش مصنوعی اخلاقی [۲۲] درمان بی‌طرفانه‌ای را تضمین می‌کند که به راحتی برای همه بدون در نظر گرفتن زمینه‌های جمعیتی متنوع آنها قابل دسترسی است، با اطمینان از اینکه بیماران حق دارند تصمیمات آگاهانه خود را در مورد مراقبت‌های بهداشتی خود بگیرند، به استقلال بیمار احترام می‌گذارد و از سوء استفاده از داده‌های حساس توسط سیستم‌های هوش مصنوعی جلوگیری می‌کند و خطر را کاهش می‌دهد. نقض داده ها، به ویژه در کشورهای مختلف مانند هند. بدون این اصول، هوش مصنوعی می‌تواند موضوع حفاظت از حریم خصوصی و امنیت داده‌های بیمار را تشدید کند، مسئولیت‌پذیری فرآیند درمان را محدود کند و ایمنی بیمار را به خطر بیندازد. بالداسار و همکاران [۲۳] بر اهمیت ملاحظات کلیدی حقوقی و اخلاقی تأکید می کند و بر نیاز به توضیح، عادلانه و پاسخگو بودن سیستم های هوش مصنوعی تأکید می کند. با وجود گفتمان رو به رشد در مورد هوش مصنوعی قابل اعتماد در سطح جهان، کاربرد عملی در زمینه مراقبت های بهداشتی هند هنوز مورد بررسی قرار نگرفته است. چالش‌هایی مانند دسترسی محدود یا در دسترس بودن مجموعه داده‌های بی‌طرفانه که می‌توانند برای آموزش و اعتبارسنجی مدل‌های مبتنی بر هوش مصنوعی مورد استفاده قرار گیرند، فقدان چارچوب‌های نظارتی قوی، و آگاهی ناکافی در عموم مردم همچنان وجود دارد. این مسائل بر نیاز به درک وضعیت فعلی توسعه هوش مصنوعی در بخش مراقبت های بهداشتی هند، با تمرکز بر نحوه مطابقت این سیستم های هوش مصنوعی با استانداردهای اخلاقی و قانونی تأکید می کند. علاوه بر این، شناسایی چالش‌ها و فرصت‌ها برای اتخاذ هوش مصنوعی قابل اعتماد در بخش مراقبت‌های بهداشتی می‌تواند بینش‌های عملی را برای ذینفعان، از جمله سیاست‌گذاران، متخصصان مراقبت‌های بهداشتی و فن‌آوران فراهم کند تا یک اکوسیستم هوش مصنوعی قانونی و اخلاقی در بخش مراقبت‌های بهداشتی هند ایجاد کنند.


منبع: https://www.mdpi.com/2673-2688/6/1/10

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *