سازمان تحقیقات علمی کاربردی هلند (TNO) 1.39 میلیون یورو برای تکمیل ساخت مکانیسم هدف گیری لیزری با دقت بالا اعطا کرده است. این یکی از جاهطلبانهترین ماموریتهای ESA را پشتیبانی میکند: ردیابی و مطالعه سیاهچالهها با هدف کشف تاریخ جهان – چالشبرانگیزترین پازل بشریت.
به طور خاص، ESA به اصطلاح لیزا اولین رصدخانه فضایی خواهد بود که برای مطالعه امواج گرانشی طراحی شده است. اینها موجهایی در پیوستار فضا-زمان هستند که در طول قویترین رویدادهای کیهانی، مانند ادغام یا برخورد جفتهای سیاهچالههای پرجرم رخ میدهند.
در سالهای اخیر، رصدخانه های زمینی توانسته اند فقط امواج گرانشی با فرکانس پایین را تشخیص دهند. اما ادغام سیاهچالههای کلان پرجرم، رویدادهایی که درست پس از انفجار بزرگ اتفاق افتادند، و ستارههای نوترونی که در سیاهچالههای بین کهکشانها به شکل مارپیچی در میآیند، همگی امواج گرانشی با فرکانس بسیار بالا ایجاد میکنند. این امواج همچنین به قدری طولانی هستند که تنها توسط رصدخانه های فضایی که میلیون ها کیلومتر را در بر می گیرند قابل شناسایی هستند.
LISA در مداری در مداری در فاصله ۵۰ میلیون کیلومتری از زمین قرار خواهد گرفت. این فضاپیما از سه فضاپیمای مجزا با فاصله حدود ۲٫۵ میلیون کیلومتر از یکدیگر تشکیل شده است. برای درک این موضوع، فاصله سیاره ما و ماه ۳۸۵۰۰۰ کیلومتر است.
موقعیت این سه فضا وسایل نقلیه با استفاده از تداخل سنجی لیزریکه برای اندازه گیری تغییرات کوچک ناشی از عبور امواج گرانشی بسیار مهم است. به همین دلیل، هر کشتی دارای لیزر مخصوص به خود خواهد بود – و اینجاست که فناوری هدف گیری لیزری TNO وارد می شود.
مکانیسم این سازمان به نام PAAM (مکانیسم زاویه جلوتر) برای اطمینان از تنظیم دقیق سه پرتو لیزر یا به عبارت ساده تر تنظیم شده است که نور با وجود فاصله ۲٫۵ میلیون کیلومتری دقیقاً به مکان مناسب برسد.
بودجه ۱٫۳۹ میلیون یورویی – با حمایت دفتر فضایی هلند (NSO) – به TNO این امکان را می دهد تا سطوح تشعشع و ارتعاش نمونه اولیه را آزمایش کند تا مطمئن شود که می تواند در برابر پرتاب و شرایط چالش برانگیز در فضا مقاومت کند. این همچنین شامل همکاری با سازمان تحقیقاتی SRON (موسسه تحقیقات فضایی هلند) در زمینه الکترونیک مکانیزم است.
Kees Buijsrogge، مدیر TNO Space، گفت: “تعهد مستمر هلند به LISA دسترسی به داده های ارزشمند را برای دانشمندان تضمین می کند و به درک ما از جهان کمک می کند.” در عین حال، این امر رهبری جهانی ما را در نوآوری اپتیک دقیق تقویت می کند که به موقعیت فنی و اقتصادی هلند منفعت می رساند.
به مرور زمان، PAAM برای ادغام در مدل آزمایشی به کنسرسیوم LISA منتقل خواهد شد. انتظار می رود ماموریت ESA در اواسط دهه ۲۰۳۰ آغاز شود – و در صورت موفقیت، می تواند از ساخت جهان اولیه پرده برداری کند و مکان خود ما در کیهان را روشن کند.
منبع: https://thenextweb.com/news/netherlands-build-laser-pointer-esa-black-hole-space-mission