کاندیداهای انرژی تاریک عبارتاند از انرژی خلأ فضا یا ذراتی که در فضای خالی حرکت میکنند و همچنین «نیروی پنجم» که ممکن است عامل فشار منفی و افزایش انبساط کیهان باشد.
احتمالهای دیگر شامل طیفی از «مزههای» مختلف از میدانهایی است که میتوانند انرژی تاریک را توضیح دهند؛ مانند میدان کمانرژی موسوم به «اثیر»، میدانهای تاکیونها یا ذرات فرضی که سریعتر از نور حرکت میکنند و درنتیجه در زمان به عقب میروند.
تمام این ایدهها هنوز در حد فرضیه باقی ماندهاند؛ بدین معنی که فعلا فقط از طریق تاثیر انرژی تاریک بر جهان، میتوانیم آن را بشناسیم.
تفاوت انرژی تاریک و ماده تاریک
هر دو بعد تاریک جهان یعنی ماده تاریک و انرژی تاریک، اسرارآمیز هستند و توضیح مشخصی ندارند. همچنین هر دو را نمیتوان بهصورت مستقیم کشف کرد و تنها از آثاری که بر جهان و مادهی مرئی دارند، میتوان به وجودشان پی برد، اما نباید انرژی تاریک را صرفا یک انرژی همارز با مادهی تاریک بدانیم.
مادهی تاریک برخلاف مادهی مرئی با نور برهم کنش ندارد. به همین دلیل «تاریک» درنظر گرفته میشود. مادهی تاریک را میتوان از طریق تأثیر گرانشیاش برای حفظ کهکشانها کنار یکدیگر شناخت. بدون اثر گرانشی مادهی تاریک، کهکشانها به سرعت میچرخیدند، به طوری که اثر گرانشی مادهی مرئی آنها یعنی ستارهها، سیارهها، گازها و غبار برای پیشگیری از جدا شدن آنها کافی نیست.
ماده تاریک در مقیاس کوچک و انرژی تاریک در مقیاس بزرگ بر اجرام تأثیر میگذارند
در حالی که انرژی تاریک باعث دور شدن اجرام در مقیاسی بزرگ میشود، مادهی تاریک در مقیاس کوچکتر کهکشانها را کنار یکدیگر حفظ میکند. به این ترتیب انرژی تاریک و ماده تاریک، آثار متفاوتی بر جهان دارند.
انرژی تاریک به عنوان عنصر غالب جهان، ۶۸ درصد از کل انرژی جهان را تشکیل میدهد، در حالی که تأثیر مادهی تاریک و مادهی مرئی بر جهان به ۲۸ الی ۳۲ درصد میرسد. از طرفی مادهی تاریک با نسبت ۶ به ۱ بسیار بیشتر از مادهی مرئی جهان است. در نتیجه ۲۵ درصد از کل انرژی مادهی جهان متعلق به مادهی تاریک و مقدار کمی در حد ۵ درصد از آن متعلق به مادهی تشکیلدهندهی ستارهها، سیارهها و هر چیزی است که اطراف خود میبینیم. بهاینترتیب دانشمندان هیچ ایدهای دربارهی ۹۵ درصد از جهان ندارند.
اثرات انرژی تاریک بر کیهان
اگر انرژی تاریک عامل انبساط جهان با سرعتی فزاینده است، آیا نباید شاهد دور شدن فنجان قهوهمان باشیم یا حداقل هر روز مسافت بیشتری را طی کنیم؟ در واقع باید گفت ما چنین اثری را احساس نمیکنم، زیرا اجرامی مثل ستارهها، منظومههای سیارهای، خوشههای ستارهای، کهکشانها، خوشههای کهکشانی و حتی فنجان قهوه و میزمان که از نظر گرانشی به یکدیگر متصل هستند، آثار انرژی تاریک را تجربه نمیکنند؛ بنابراین باید گفت، گرانش در مقیاس کوچک بر انرژی تاریک غلبه دارد.
انرژی تاریک در مقیاسهای بزرگ عمل میکند و انبساط جهان پدیدهای است که اندازهگیری آن صرفا از طریق رصد کهکشانها و دیگر اجرامی امکانپذیر است که فاصلهشان به میلیونها، میلیاردها و حتی دهها میلیارد سال نوری میرسد. هر چه فاصلهی این اجرام کیهانی بیشتر باشد، با سرعت بیشتری از یکدیگر دور میشوند.
منبع: https://www.zoomit.ir/space/414296-dark-energy-mysterious-universe-force/