گیاهان درواقع مواد ژنتیکی چندانی را مبادله نمیکنند و به نظر میرسد که درختان باقیمانده عمدتاً بهوسیلهی تولیدمثل خود از طریق شاخهزاد کردن تکثیر میشوند؛ بدین معنی که ریشهجوشها (جوانههایی بر روی ریشههای سالم درخت) از تنه بیرون میآیند و به درختان جدیدی تبدیل میشوند.
نادر بودن کاج وولمیا ممکن است تا حدودی ناشی از تعداد بالای «ژنهای پرشی» یا بخشهایی از دیانای باشد که میتوانند در جهتهای مختلفی از ژنوم جابهجا شوند و موقعیت خودشان را در آن تغییر دهند. همچنین این عنصر ژنتیکی اندازهی ژنوم را توجیه میکند.
وقتی ژنهای پرشی به مکانهای جدید جابهجا میشوند، توالی «حروف» را در دیانای تغییر میدهند و در نتیجه باعث ایجاد یا معکوسشدن جهشها در ژن میشوند. حتی ممکن است دیانای عملکردی را با خود حمل کنند یا دیانای را در محل ورود یک توالی جدید تغییر دهند و بنابراین، تأثیر قابلتوجهی بر روند تکامل یک موجود زنده داشته باشند.
به گفتهی محققان، ژنهای پرشی با القای جهشهای خطرناک ممکن است کاهش جمعیت ناشی از تغییرات اقلیمی و عوامل دیگر را سرعت بخشیده باشند. ممکن است این شرایط استرسزا گیاه را به سمت تولیدمثل غیرجنسی سوق داده باشد. افزایش ژنهای پرشی با تولیدمثل جنسی مرتبط است، بنابراین تغییر در تولیدمثل غیرجنسی باعث کاهش جهشهای مخرب آنها میشود.
از سوی دیگر، در حالی که درختان هنوز به تولیدمثل جنسی متکی بودند، ممکن است ژنهای پرشی تنوع ژنتیکی را افزایش داده باشند و بنابراین، حداقل به طور موقت گونه را در برابر شرایط متغیر انعطافپذیرتر کرده باشند.
منبع: https://www.zoomit.ir/fundamental-science/409209-mystery-living-fossil-tree-solved/