سال ۲۰۲۴ یکی از حیاتی ترین سال ها برای سازمان تحقیقات فضایی هند یا ISRO و جاه طلبی این کشور برای مهندسی هوافضا است. پرتاب امسال Gaganyaan، اولین پرتاب ISRO از یک ماموریت سرنشین دار به فضا، شاید همان ماموریتی باشد که هر علاقه مندان به فضا در سراسر جهان مشتاقانه منتظر آن هستند.
دنیس علیپوف، سفیر روسیه در هند، امیدوار است که مانند بسیاری از ماموریت های قبلی که دانشمندان هندی و روسی با هم کار کرده اند، دو کشور به ماموریت های بسیار بیشتری ادامه دهند.
#تماشا کردن | دهلی: در مورد همکاری فضایی، سفیر روسیه، دنیس علیپوف، می گوید: “من بسیار امیدوار هستم که ما به تعامل با یکدیگر در مأموریت های مهمی که هند انجام می دهد ادامه دهیم. من کاملاً مثبت هستم که روسیه آماده ارائه تخصص های گسترده خود به این کشور خواهد بود. … pic.twitter.com/z9y7bIiGUe
— ANI (@ANI) 8 ژانویه ۲۰۲۴
گفت: “من بسیار امیدوار هستم که ما به تعامل با یکدیگر در مأموریت های بزرگی که هند انجام می دهد ادامه دهیم. من کاملاً مثبت هستم که روسیه آماده ارائه تخصص گسترده خود برای استفاده در آماده سازی ماموریت گاگانیان است.” سفیر، در حالی که در یک رویداد در دهلی با مطبوعات صحبت می کرد.
روسیه، یکی از قدیمی ترین و قابل اعتمادترین متحدان هند در سرمایه گذاری های هوافضا و دفاعی، چندین نقش حیاتی را در ماموریت گاگانیان ایفا می کند.
نقش روسیه در گاگانیان
روسیه نه تنها مسئول آموزش فضانوردان هندی است، بلکه در ساخت سیستم های پشتیبانی حیات در داخل کپسول خدمه و ارائه پشتیبانی از برنامه اولیه پرواز فضایی انسانی هند به ارزش ۱٫۴ میلیارد دلار نیز مشارکت خواهد داشت.
هند که به عنوان چهارمین کشور در سطح جهان است که یک ماموریت فضایی انسانی را آغاز می کند، آرزو دارد سه فضانورد را با فضاپیمای ۳٫۷ تنی خدمه داخلی Gaganyaan برای یک ماموریت هفت روزه در سال ۲۰۲۲ اعزام کند.
برای تحکیم همکاری آنها در ماموریت گاگانیان، یادداشت تفاهم (MoU) بین ISRO (سازمان تحقیقات فضایی هند) و ROSCOSMOS (شرکت دولتی روسیه برای فعالیتهای فضایی) در نوزدهمین اجلاس دوجانبه در سال ۲۰۱۸ به امضا رسید. توسعه فنآوریهای حیاتی و سیستمهای پیشرفته ضروری برای مأموریت پرواز فضایی انسان، شامل جنبههایی مانند محافظت در برابر تشعشع، سیستمهای پشتیبانی حیات، ماژول خدمه، سیستمهای قرار ملاقات و اسکله، لباسهای فضایی، و آموزش فضانوردان.
از زمان امضای تفاهم نامه، ISRO و ROSCOSMOS به طور فعال در شناسایی زمینه های کلیدی همکاری مشغول بوده اند. به گفته گلاوکسموس، یکی از شرکتهای تابعه ROSCOSMOS و یک ارائهدهنده خدمات پرتاب روسی، قراردادی با ISRO برای ارائه پشتیبانی مشاوره برای انتخاب فضانوردان هندی، کمک به معاینات پزشکی آنها و آمادهسازی آنها از طریق آموزش مربوط به پروازهای فضایی منعقد شده است.
علاوه بر این، ISRO یک واحد ارتباط فنی (ITLU) در مسکو، روسیه ایجاد کرده است تا همکاری فنی موثر را تسهیل کند و از مداخلات به موقع با آژانسهای فضایی و صنایع روسیه برای اجرای موفقیتآمیز پروژه گاگانیان اطمینان حاصل کند.
تاریخ روسیه و هند در فضا
اتحاد جماهیر شوروی، بعدها روسیه، با پرتاب ماهواره بدون سرنشین هند به نام آریابهاتا، نقشی محوری ایفا کرد که نشان دهنده آغاز برنامه ماهواره ای هند بود. Aryabhata که توسط دانشمندان ISRO به طور کامل در بنگالورو ساخته شده است، از طریق موشک Kosmos-3M اتحاد جماهیر شوروی از کاپوستین یار به فضا فرستاده شد که نماد لحظه ای دگرگون کننده برای تلاش های فضایی هند است.
در همکاریهای بعدی، روسیه اولین ماهواره سنجش از دور آزمایشی هند به نام Bhaskara-1 را در سال ۱۹۷۹ به فضا پرتاب کرد و مطالعات اقیانوسشناسی، جنگلداری و هیدرولوژی را تسهیل کرد. این همکاری با پرتاب موفقیت آمیز ماهواره سنجش از دور بومی، IRS-1A، در سال ۱۹۸۸، با تمرکز بر کشاورزی، مدیریت ساحلی و جنگل ها ادامه یافت.
دو کشور طی سالها توافقنامههای متعددی امضا کردهاند که همکاری خود را برای اکتشاف صلحآمیز فضای بیرونی تقویت کردهاند. تلاش های مشترک شامل پرتاب ماهواره، سیستم ناوبری GLONASS، سنجش از راه دور، و کاربردهای اجتماعی مختلف در فضای ماورای جو است که در مختصری از روابط هند و روسیه توسط وزارت امور خارجه (MEA) توضیح داده شده است.
سفر فضایی هند، که در سال ۱۹۶۹ آغاز شد، شاهد رشد قابل توجهی بوده است که با نقاط عطف قابل توجهی مشخص شده است. شایان ذکر است، اولین حمله هند به اکتشاف فضایی سرنشین دار در سال ۱۹۸۴ زمانی رخ داد که راکش شارما، خلبان نیروی هوایی هند، طی یک ماموریت فضایی مشترک با موشک روسی سایوز T-11 سفر کرد.
شارما هشت روز را در ایستگاه فضایی مداری سالیوت ۷ روسیه گذراند و آزمایشهای مربوط به علم و سفر فضایی را انجام داد.
روحیه همکاری بین هند و روسیه تا راه اندازی YouthSat در سال ۲۰۱۱ از سریهاریکوتا گسترش یافت. این ماهواره که به دانشجویان دانشگاه اختصاص دارد، با هدف افزایش درک سطح زمین و کشف انرژی در پوسته زمین، نشان دادن مشارکت مداوم بین دو کشور در پیشبرد اکتشافات فضایی است.
منبع: https://www.firstpost.com/tech/will-continue-to-engage-on-major-missions-ready-to-offer-expertise-for-gaganyaan-russian-envoy-13590212.html